Περιοχή


Σε απόσταση 34 χλμ. από την Πύλη, λίγο μετά την Ελάτη και το Περτούλι, και πριν καλά - καλά τα πανέμορφα ξέφωτα μας παραδώσουν στη γοητεία των απότομων κορυφών, βρίσκεται το Νεραϊδοχώρι σε υψόμετρο 1.200 μ.

Το Νεραϊδοχώρι, παλαιά ονομασία Βετερνίκ, έχει 300 κατοίκους τους χειμερινούς μήνες - οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία ή την κτηνοτροφία - ενώ το καλοκαίρι πολλαπλασιάζει τον πληθυσμό του αποκτώντας ένα χαρακτήρα παραθεριστικού χωριού.


Από το Νεραϊδοχώρι κατάγονταν ο ήρωας της επανάστασης κατά των Τούρκων Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του καθώς και την περιοχή με ένδοξες σελίδες της ιστορίας. Το χωριό καταστράφηκε αρκετές φορές από τους Τούρκους και από άλλες αιτίες (εξ ου και το παρακείμενο ερειπωμένο Παλαιοχώρι) και τελευταία από τους Γερμανούς στα 1943. 

Το Νεραϊδοχώρι περιβάλλεται από τις κορυφές Μαρόσα (1.980 μ.), απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο, Νεράιδα (2.000 μ.) με επίσης εκπληκτική θέα και Λουπάτα.


Επίσης στις πηγές Γκούρα του Θεοχάρη, Γκούρα, Καρακίτσιου μπορεί κανείς να δροσιστεί και να απολαύσει την υπέροχης ομορφιάς παρθένα φύση, τα δάση του έλατου και τους ορεινούς χειμάρρους Καμιαΐτη και Κακόρεμα με το κτιστό μονοπάτι στο σημείο που σχηματίζει ένα μικρό φαράγγι.

Σημαντικό μνημείο του 18ου αιώνα ο ναός της Αγίας Παρασκευής, ό,τι απόμεινε από το παλιό μοναστήρι, βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό πάνω στο βράχο που εποπτεύει την κοιλάδα του Περτουλιώτη στην κάθοδό του προς τον Αχελώο και την Πύρρα.


Επίσης σπουδαίο μνημείο είναι και ο ναός του Αγ. Νικολάου (1763 κατά την παράδοση). Μεγάλο πανηγύρι, στο οποίο αξίζει να παραβρεθεί κανείς, είναι της Αγίας Παρασκευής, που διαρκεί ένα τριήμερο (26-28 Ιουλίου). Η λειτουργία αρχίζει στις 26/7 στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και ακολουθεί λαϊκό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στις 27/7 στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα και τελειώνουν στις 28/8 με γλέντι στην πλατεία του χωριού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία του χωριού και περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές εκδηλώσεις, αναπαράσταση του νυχτεριού (όταν ξεφλούδιζαν το καλαμπόκι) κ.λ.π.